Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Ελευθέρωσε τα δάκρυα σου


Ελευθέρωσε τα δάκρυα σου 
χωρίς τύψεις


                          Αποτέλεσμα εικόνας για tears


Είμαι σίγουρη πως πολλές φορές έχεις νιώσει αυτόν τον κόπο στο λαιμό, το τσούξιμο στα μάτια, την σύσπαση του προσώπου σου.

Δεν ήταν ίσως η κατάλληλη στιγμή και έτσι μπλόκαρες την φυσιολογική διαδικασία που είχε ξεκινήσει το σοφό σου σώμα.

Τα λόγια των άλλων , οι πεποιθήσεις και τα βιώματά σου, στάθηκαν πιο δυνατά από την εσωτερική σου φωνή.

Το κλάμα δηλώνει αδυναμία, θα γίνεις ρεζίλι, κάνεις σαν μωρό, ντροπή σου και άλλα παρόμοια.
Φτάνει! 


Ελευθέρωσε τα δάκρυα σου. Δώσε την ευκαιρία στο σώμα σου, να αποβάλει όλες τις τοξίνες που έχει συσσωρεύσει συνειδητά ή ασυνείδητα.

Αν επιθυμείς, κάνε τώρα την επιλογή, να αυξήσεις την ένταση της φωνής του εσωτερικού σου θεραπευτή.

Θυμήσου! Κάποιες από τις ορμόνες μέσα σου είναι υδατοδιαλυτές.

Τα δάκρυα που προέρχονται από τις συναισθηματικές σου ανάγκες, έχουν διαφορετική σύσταση από τα βασικά και τα αντανακλαστικά σου δάκρυα.

Τα βασικά σου δάκρυα, λιπαίνουν το μάτι και βοηθούν να καθαριστεί από τη σκόνη. Τα δάκρυα αποτελούνται από νερό, μυκίνη, λιπίδια, λυσοζύμη, λακτοφερρίνη, λιποκαλίνη, ανοσοσφαιρίνες, γλυκόζηουρίανάτριο και κάλιο. Κάποια από αυτά τα συστατικά, όπως η λυσοζύμη, καταπολεμούν τις βακτηριακές λοιμώξεις.

Τα αντανακλαστικά σου δάκρυα, παράγονται ως αποτέλεσμα ερεθισμού του ματιού από ξένα σώματα ή από την παρουσία ερεθιστικών ουσιών, όπως το κρεμμύδι. Τα αντανακλαστικά αυτά έχουν ως στόχο να ξεπλύνουν το μάτι.

Τα δάκρυα που προέρχονται από τις συναισθηματικές σου ανάγκες, τα ψυχικά σου δάκρυα, περιέχουν περισσότερες πρωτεϊνικές ορμόνες, όπως η προλακτίνη, η αδρενοκορτικοτρόπος ορμόνη, η λευ-εγκεφαλίνη, από τα βασικά ή τα αντανακλαστικά δάκρυα. 

Πολλές και δύσκολες οι λέξεις.

Την κορτιζόλη (αδρενοκορτικοτρόπος ορμόνη)  όμως την ξέρεις καλά.

Η κορτιζόλη είναι μια στεροειδής ορμόνη που ρυθμίζει ένα ευρύ φάσμα διαδικασιών σε όλο το σώμα σου , συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού και της θωράκισης του ανοσοποιητικού σου . Βοηθάει το ανοσοποιητικό σου  σύστημα να καταπολεμήσει τις μολύνσεις . Σε κρατάει ετοιμοπόλεμη, όταν απαιτείται να έχεις γρηγοράδα σε σώμα νου και πνεύμα .Είναι πολύτιμος βοηθός σε καταστάσεις  στρες και άγχους.

Όταν η κορτιζόλη είναι διαρκώς σε υψηλά επίπεδα, νιώθεις πως βρίσκεσαι συνέχεια σε ένταση και ο οργανισμός σου «ξεκουρδίζεται». Τρως περισσότερο , έχεις δυσκολία στον ύπνο και άλλα πολλά.

Τα δάκρυα δρουν ως βαλβίδα ασφαλείας, απελευθερώνοντας τις υπερβολικές ορμόνες στρες όπως η κορτιζόλη.

Όταν κλαις, ο εγκέφαλος σου παίρνει την εντολή να εκκρίνει ενδορφίνες και ωκυτοκίνη, που είναι γνωστή και ως η ορμόνη της χαράς. 

Την ωκυτοκίνη της έχεις ακούσει και σαν ορμόνη της αγάπης. Σε οδηγεί στο να δεχτείς την αγκαλιά των αγαπημένων σου και ακόμα καλύτερα να δεχτείς το δικό σου χάδι , από εσένα για εσένα,με αγάπη περισσή.

Στην παραγωγή των ψυχικών δακρύων σου, συμμετέχει και το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου σου. Το σύστημα αυτό, έχει σχέση με τον έλεγχο των συναισθημάτων σου, την παρατήρηση και την μάθηση από την εμπειρία σου.

Όταν κλαις δίνεις στην ύπαρξη σου τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσει τις εμπειρίες σου και να μάθει από αυτές.

 Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα σου, ελέγχει τους δακρυϊκούς αδένες με την έκκριση ακετυλοχολίνης. Χαλαρώνεις λοιπόν ψυχή μου όταν κλαις όλα μετά μοιάζουν αλλιώς.

Όπως ο ουρανός ελευθερώνοντας τα δάκρυά του, ξεπλένει και ταυτόχρονα ποτίζει τη μάνα γη, έτσι και εσύ, ελευθερώνωντας τα δικά σου δάκρυα,καθαρίζεις και φροντίζεις το δικό σου  μικρόκοσμο. 

Απόλαυσε κάθε σου στιγμή 
Συνδέσου με τον εσωτερικό σου θεραπευτή
Είσαι υπέροχη ψυχή, όπως και αν επιλέγεις να είσαι.
Υποκλίνομαι στο μεγαλείο της ύπαρξής σου.
Σε βλέπω.
Σ αγαπώ. 


Σημείωση: Αν έχει ξεχάσει ψυχή μου πως είναι να κλαις, έχεις μπλοκάρει τόσο πολύ το σύστημα σου και δεν θυμάσαι, βάλε να δεις μια ταινία, άκου ένα τραγούδι, διάβασε ένα βιβλίο με έντονα στοιχεία συναισθήματος που σε αφορούν. Άνοιξε τις πύλες των δακρύων σου και εμπιστέψου, πως μόλις η πόρτα ανοίξει, τα δάκρυα θα τρέξουν, όσο βαθιά και αν νομίζεις πως τα έχεις φυλακίσει.

Όσο για εσένα γλυκιά λεχώνα που κλαις ακατάπαυστα και μετά κλαις γιατί κλαις, 
χαλάρωσε! Αναγκάζεσαι να κλάψεις για να εξισορροπήσεις τις ορμόνες σου.
Είναι φυσιολογικό! 
                                       

        Shima Rama's Kosmos 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου