Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017




                              Μελομακάρονα με βρώμη 
                                  &
                          λιναρόσπορο

             


Υλικά : 2 ποτήρια (περίπου 500γρ) ελαιόλαδο
            1/2 ποτήρι μαύρη ζάχαρη
            1 ποτήρι  πορτοκαλάδα σπιτική

            100 γρ περίπου λιναρόσπορο σπασμένο
            100 γρ περίπου βρώμη 
            αλεύρι ολικής ( όσο χρειάζεται για να γίνει μια μαλακή ζύμη)
            ξύσμα πορτοκαλιού
            κανέλλα
            γαρύφαλλο
            λίγο κονιάκ 
            μπόλικη αγάπη 

 * Για το μέλωμα: 1 ποτήρι ζάχαρη μαύρη
                             1 ποτήρι νερό
                             1-2 ξυλαράκια κανέλλας
                             2-3 καρφάκια γαρύφαλλο
                             φλούδες από ένα πορτοκάλι (το ξύσμα του)
                             2 κουταλιές της σούπας μέλι
                       
Παρασκευή για Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό και τα
 το μέλωμα        αφήνουμε να σιγοβράσουν για 3λεπτά!
                         Κατόπιν ρίχνουμε την κανέλλα, το γαρύφαλλο, το πορτοκάλι
                         Τα αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
                         Κατεβάζουμε ττο κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε 
                         το μέλι.

Παρασκευή :  Τοποθετούμε σε μια λεκάνη το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το              Για τα μελο-    πορτοκάλι, το κονιάκ, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και τα               μακάρονα     ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το λιναρόσπορο, τη βρώμη 
                       και αλεύρι ολική αλέσεως ώστε να γίνει μια μαλακή
                       ζύμη και να ξεκολλάει εύκολα από τη λεκάνη.

                       Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.

Εμπλουτίζουμε το μείγμα με μπόλικη αγάπη και αρχίζουμε 
να πλάθουμε τα κουλουράκια σιγοτραγουδώντας μελωδίες

από την καρδιά βγαλμένες.


Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο γύρω στους 180 βαθμούς
περίπου για 20 λεπτά.

Όταν βγάζουμε τα μελομακάρονα  ίσως είναι ακόμα λίγο μαλακά.

Όπως είναι καυτά τα βάζουμε να μελώσουν για μερικά λεπτά!

Τα τοποθετούμε σε γυάλινο τάπερ και ρίχουμε από πάνω μπόλικα καρύδια
χτυπημένα με λίγη κανέλα και γαρύφαλλο.


Αν κρατηθούμε και δεν τα καταναλώσουμε όλα επι τόπου, θα 
διαπιστώσουμε πως την επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο νόστιμα, 
μια που έχουν απελευθερώσει τα αρώματα της κανέλλας και 
του γαρύφαλλου!

Εξαιρετική θρεπτική επιλογή για εσένα και την οικογένεια.

Πλασμένα με αγάπη και μπόλικα θρεπτικά συστατικά.

Ποιος είπε πως τα μελομακάρονα είναι μόνο για τα 
Χριστούγεννα ...

Μια βροχερή, χειμωνιάτικη μέρα, απαιτεί, θεσπέσια αρώματα,

τρυφερότητα, γλύκα, ζεστασιά

&

 έξτρα δόση αγάπης!

Καλή απόλαυση. 


*     Προσωπικά έχω ένα μικρό θεματάκι με το πολύ μέλωμα!
        Το κάνω λοιπόν αρκετά ελαφρύ.

** Σχεδόν πάντα αυτοσχεδιάζω, ανάλογα με τη διάθεση μου, οπότε αρκετά από τα υλικά δεν τα μετράω, όπως την κανέλα και το γαρύφαλλο!

                                                            

                                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου